پاپ اسمیر و اهمیت این تست برای بانوان

پاپ اسمیر

پاپ اسمیر نوعی آزمایش برای خانم‌هاست که برای تشخیص سرطان دهانه رحم انجام می‌شود. در این آزمایش، سلول‌ها از دهانه رحم جمع‌آوری می‌شود.

دهانه رحم، پایین رحم در بالای واژن قرار دارد. اگر سرطان دهانه رحم به موقع و با انجام این تست شناسایی شود، بیمار شانس بیشتری برای درمان خواهد داشت.

علاوه بر این، تست این امکان را به بیمار می‌دهد که هرگونه تغییر غیر طبیعی در سلول‌های دهانه رحم تشخیص داده شود و پزشک از ابتلای بیمار به سرطان در آینده جلوگیری کند.

تشخیص زودهنگام این سول‌های غیر طبیعی با آزمایش اولین قدم برای توقف این نوع از سرطان است.

 

چرا پاپ اسمیر انجام می شود؟

این آزمایش به جهت غربالگری سرطان دهانه رحم مورد استفاده قرار می‌گیرد. پاپ اسمیر معمولا همراه با معاینه لگن برای بیمار انجام می‌شود. در خانم‌های بالای ۳۰ سال ممکن است با آزمایش ویروس اچ پی وی انجام شود.

متخصصان توصیه می‌کنند که خانم‌ها باید هر سه سال یکبار از ۲۱ سالگی تست پاپ اسمیر را انجام دهند. چرا که ممکن است بسیاری از  زن ها در معرض ابتلا به سرطان یا عفونت باشند.

اما در مواردی پزشک از شما می خواهد که این تست به صورت مرتب انجام شود، اگر:

  • HIV مثبت دارید.
  • سیستم ایمنی شما به دلیل شیمی درمانی یا پیوند عضو ضعیف شده است.
  • اگر بالای ۳۰ سال داشته باشید و طی این مدت در آزمایشات انجام گرفته نتایج غیر طبیعی مشاهده نشده است.

در صورت ترکیب با دیگر آزمایشاتی مانند تست HPV ممکن است هر ۵ سال یکبار نیاز به چنین آزمایشی داشته باشید.

 

هر چند وقت یک بار باید تست را انجام داد؟

تست پاپ اسمیر هر سه سال یکبار برای خانم‌ها ۲۱ تا ۶۵ سال باید تکرار شود. اما اگر بیمار عوامل خطرسازی داشته باشد، پزشک بدون توجه به سن بیمار انجام مکرر پاپ اسمیر را توصیه خواهد کرد. این عوامل خطرساز به شرح زیر است:

  • سلول‌های پیش سرطانی تشخیص داده شده باشد.
  • در معرض دی اتیل استیل بسترول قبل از تولد باشید.
  • دچار عفونت HIV باشید.
  • دچار ضعف سیستم ایمنی به دلیل پیوند عضو، شیمی درمانی یا استفاده مزمن از کورتیکواستروئیدها هستید.
  • سابقه مصرف سیگار را دارید.

 

چگونگی انجام پاپ اسمیر

تست پاپ اسمیر در مطب پزشک انجام می‌شود و تنها چند دقیقه طول خواهد کشید. می‌بایست به پشت روی تخت دراز بکشید و زانوهای خود را خم کنید. پاشنه‌های پا در قسمتی به نام رکاب قرار دارد. پزشک ابزاری به نام اسپکولوم را به آرامی در واژن قرار می‌دهد.

اسپکولوم دیواره‌های واژن را از یکدیگر جدا می‌کند تا پزشک به راحتی بتواند دهانه رحم را مشاهده کند. قرار دادن اسپکولوم ممکن است باعث ایجاد احساس فشار در ناحیه لگن شود.

سپس پزشک با استفاده از یک برس نرم و دستگاه صاف‌کننده مسطح به نام اسپاتول نمونه‌هایی از سلول‌های دهانه رحم را خارج می‌کند.

بعد از انجام تست می‌توانید بدون هیچ محدودیتی فعالیت‌های عادی و روزمره خود را داشته باشید. بسته به نوع آزمایش پاپ، نمونه سلول جمع‌آوری شده از دهانه رحم به ظرف مخصوص منتقل می‌شود.

نمونه‌ها به آزمایشگاه منتقل می‌شوند و در زیر میکروسکوپ مورد بررسی قرار می‌گیرد تا مشخصه‌هایی در سلول‌ها که نشانه‌دهنده سرطان یا وضعیت پیش سرطانی است مورد بررسی قرار گیرد.

بیشنر بخوانیم: چگونه از بیبی چک استفاده کنیم؟

 

چه کسانی می توانند پاپ اسمیر انجام ندهند

بعد از برداشتن کامل رحم: در صورتی‌که برداشتن کامل رحم به علتی غیر از سرطان مثل فیبروم باشد اتمام پاپ اسمیر با صلاح دید  پزشک متوقف می‌شود. ولی در صورتی که درآوردن رحم به علت سرطان یا ضایعات پیش سرطانی گردن رحم باشد ممکن است ادامه پاپ اسمیر توسط پزشک توصیه شود.

سن بالا، پزشک ها معمولاً در صورتی‌که غربالگری انجام شده طبیعی و غیر سرطانی باشد توصیه می‌کنند که در سن 65 سالگی تست  متوقف شود.

چرا غربالگری سرطان دهانه رحم اهمیت دارد؟

غربالگری سرطان گردن رحم در برگیرنده ضایعات بیش سرطانی و سرطان در زنانی است که فاقد علایم بالینی بوده و کاملاً سالم هستند در صورتی‌که در غربالگری ضایعه پیش سرطانی تشخیص داده شده و به راحتی قابل درمان می‌باشد و از سرطان پیش‌گیری می‌شود.

غربالگری حتی در مراحل اولیه سرطان نیز می‌تواند مفید باشد و در مراحل اولیه پتانسیل بهبودی کامل زیاد است.

از آن‌جایی که سالها زمان لازم است تا ضایعه پیش سرطانی ایجاد شود توصیه می‌شود که غربالگری از 30 سالگی شروع شود به طور منظم بر حسب آزمایش غربالگری استفاده شده ادامه یابد. برای زنانی که مبتلا به HIV هستند به محض تشخیص HIV باید آزمایش غربالگری شروع شود.

توسط سازمان بهداشت جهانی سه نوع غربالگری متفاوت توصیه شده است.

  • آزمایش برای HPV های پرخطر
  • دیدن گردن رحم و استفاده از اسید استیک
  • آزمایش پاپ اسمیر معمولی و پاپ اسمیر بر پایه مایع

سازمان بهداشت جهانی برای درمان ضایعات پیش سرطانی درمان کرایو (فریز کردن) یا برداشت توسط ابزار الکتریکی توصیه کرده است مراحل پیشرفته تر باید بیشتر بررسی شوند.

الوکاندوم
ارسال دیدگاه

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.